Γεμιστό χωριάτικο κοτόπουλο με τυριά και μουστάρδα
Υλικά
125γρ μοτσαρέλα τριμμένη
100γρ ρεγκάτο τριμμένο
1 κουτάλι σούπας μουστάρδα έτοιμη
4 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και δέρμα
8 φέτες καπνιστό μπέικον
λίγο λάδι ή μαργαρίνη για το ταψί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε κάθε στήθος κατά μήκος, ώστε να σχηματιστεί “τσέπη”.
Ανακατεύουμε τα τυριά με τη μουστάρδα, και με το μίγμα αυτό γεμίζουμε τα στήθη.
Τυλίγουμε κάθε στήθος με 2 λωρίδες μπέικον, όχι πολύ σφιχτά, αλλά να κρατάει το στήθος τυλιγμένο.
Σε πήλινο ταψάκι, στο οποίο έχουμε βάλει λίγο λάδι ή μαργαρίνη, τοποθετούμε τα στήθη και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε 30′, και μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει. Σερβίρουμε όπως θέλουμε.
Χωριάτικο κοτόπουλο χυλοπιτάκι
Υλικά
1 (περίπου 1½ κιλό) χωριάτικο κοτόπουλο, κομμένο σε 6 μερίδες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
500 γραμμ. χυλοπιτάκι χωριάτικο
1½ λίτρο ζωμός κότας ή νερό
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα κανέλλα
1 πρέζα γαρίφαλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μυζήθρα τριμμένη
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνετε 2΄-3΄ να μαραθεί. Στη συνέχεια βάζετε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά. Τέλος προσθέτετε ζωμό ή νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σκεπασμένο για 50΄ με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσει το κοτόπουλο το βγάζετε σε πιατέλα και το διατηρείτε σκεπασμένο και ζεστό. Ρίχνετε το χυλοπιτάκι στη σάλτσα και αφήνετε, αφού πάρει βράση, να βράσει για 2΄. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σβήνετε τη φωτιά. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σκεπάζετε το φαγητό. Το αφήνετε να σταθεί και να πιει τα υγρά του για 10΄, για να παραμείνει σπυρωτό και να μη λασπώσει το ζυμαρικό. Όταν σβήσετε το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι για να ψηθεί το χυλοπιτάκι και να τραβήξει τα υγρά και να μη λασπώσει. Τέλος πασπαλίζουμε τα χυλοπιτάκια με την τριμμένη μυζήθρα.
Χωριάτικο κοτόπουλο με τραχανά (7 πιάτα)
Υλικά
1 χωριάτικο κοτόπουλο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
αλάτι
2/3 φλ. ελαιόλαδο
28 κουταλιές τραχανά (4/πιατο)
Εκτέλεση
Βραζετε το κοτόπουλο σε νερό σκέτο τουλάχιστον μία ώρα. Στράγγιζετε το ζωμό του σε άλλη κατσαρόλα (αυτό γίνεται ώστε να μη βρεθεί στη σούπα κόκκαλο από το βρασμένο κοτόπουλο)και κατόπιν για κάθε πιάτο φαγητού που θέλετε να φτιάξετε μετράτε 2 κούπες του τσαγιού ζωμό (αν δεν φτάνει ο ζωμός,συμπληρώνω με νερό). Εδώ χρησιμοποιούμε 14 φλυτζάνια ζωμό για 7 πιάτα τραχανά και πελτέ ντομάτας. Κατόπιν βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και στη συνέχεια προσθέστε τον τραχανα (4 κουταλιές ανα πιάτο) ανακατευοντας συνεχώς για να μη κολλήσει.Είναι σημαντικό ο τραχανάς να σιγοβράσει,ώστε να μην κολλήσει ο τραχανάς. Τώρα προσθέτετε και το λάδι. Ανακάτευετε συχνά μέχρι να χυλώσει (χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα να σιγοβράσει ώστε να χυλώσει) και κατόπιν ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο να παρει μια βράση. Σβήστε τη φωτιά και είναι έτοιμο το φαγητό μας.
Χωριάτικο κοτόπουλο με πλιγούρι
Υλικά
1 χωριάτικο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (περίπου 2 κιλά)
2 φλτιζάνια πλιγούρι
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
1 πιπεριά
½ ποτήρι Ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει και προσθεστε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να γυαλίσουν. Πρόσθεστε το κοτόπουλο τσιγαρίζοντας ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπέρωστε και άφηστε το κοτόπουλο να ψηθεί μερικά λεπτά ακόμη. Πρόσθεστε τώρα την ντομάτα τριμμένη με τον ντοματοπελτέ και άφηστε το χυμό να βράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια σκέπαστε το κοτόπουλο με νερό, χαμήλωστε τη φωτιά και άφηστε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου σκεπασμένο. Άνοιξτε την κατσαρόλα, πρόσθεστε το πλιγούρι και αλατοπίπερο. Αν θέλετε να έχει πιο χυλωμένη υφή σούπας, πρόσθεστε λίγο ακόμη χλιαρό νερό. Όταν μαλακώσει το πλιγούρι, κατέβαστε από τη φωτιά και άφηστε σκεπασμένο 5-10 λεπτά να φουσκώσει.
Χωριάτικο κοτόπουλο με κριθαράκι
Υλικά
1 μέτριο χωριάτικο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε κομμάτια/μερίδες
30 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
60 ml ξίδι
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με το χυμό τους), τα οποία ψιλοκόβουμε κονκασέ
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
4 – 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
180 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας μέλι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνετε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, απλώνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μονή στρώση στην κατσαρόλα. Τα αφήνετε να σοταριστούν για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσετε ή να τα ανακατέψετε, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα αν τα ανασηκώσετε. Τα γυρίζετε προσεκτικά από την άλλη πλευρά και τα σοτάρετε για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε σε μια πιατέλα και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο, σοτάρετε για ½ λεπτό και ξαναβάζετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου.
Σβήνετε με το κρασί και το ξίδι και μαγειρεύετε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να φύγει η αψάδα του ξιδιού. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχάρια, τα γαρίφαλα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε μπόλικο νερό ώστε να σκεπάσει το κοτόπουλο σχεδόν τελείως και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 45 – 60 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει καλά και στην κατσαρόλα να μείνει σχετικά μπόλικη κόκκινη σάλτσα.
Βγάζετε προσεκτικά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνετε σε μια πιατέλα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα 500 – 600 ml ζεστό νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε το κριθαράκι. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 20 – 25 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού), ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνετε την πάπρικα και το μέλι και ανακατεύετε καλά. Βάζετε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά. Σερβίρετε αμέσως.